091121 Lignellska äldreboendet

Vad i helvete är de för äldreboende som vi har i Luleå? Säkert har e inträffa mer men de var ovanligt mycket på Lignellska. Jag läste detta i nsd hos mamma när jag var dit

Källa: http://nsd.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5014999

I en anställningsintervju berättade en korttidsvikarie om hur hon under ett tidigare vikariat på ett äldreboende satt extravak hos en palliativ person.
När hon tyckte att personen försämrades kallade hon på ordinarie personal.
När de kom in i rummet slog de vad sinsemellan om hur många timmar personen skulle leva. Vadslagningsbeloppet sattes till 100 kronor.
Lex Sarah-anmälan ledde till att de två vadslående fick en varning.

"Hur fan kan man slå vad om något sånt?
Då kan man inte se kunderna som människor. De är ju faktiskt så att dom betalar för god omvårdnad och de är inte detta.
"

En äldre man som fallit ur rullstolen i lägenheten skulle få extra tillsyn under natten. Han tittades till vid midnatt och var då vaken. När personalen fem timmar senare tittade in i lägenheten var mannen död.
Tjänstgörande sjuksköterska konstaterade dödsfallet, men sedan glömdes den avlidne mannen bort och det så länge att likstelheten gjorde det svårt för personalen att senare under förmiddagen ta hand om kroppen då mannen avlidit i hopkrupen ställning.
Utredningen visade att det fanns brister i rapportering mellan personal och i rutiner hur tillsyn ska ske.

"De här också. De är fan inga maskiner som vi som vårdgivare ger omsorg till.
Det ska fungera så att natten ska ta hand om den avlidne helst med ansvarig ssk, tillsynerna kan vänta till man har gjort klart allt hos den som gått bort. Sen kan man göra de övriga. Fokus fokus fokus...
"

En av de anställda i ett äldreboende klippte håret på en boende. Resultatet blev inte så bra eftersom den som blev klippt inte kunde sitta stilla.
En kontroll visade att fler boende blivit klippt av person och att resultatet såg lika illa ut.
"Håret är väldigt kort och på vissa ställen syns kala fläckar", konstateras i utredningen.

En man som dagligen fick besök av mobila stödteamet öppnade en dag inte dörren. Dagen efter öppnade han inte heller, men då larmades polis och förvaltare.
När de tog sig in i lägenheten påträffades mannen förlamad efter en stroke. Han låg i sin egen avföring och kunde inte meddela sig med någon.
Utredningen ledde till en handlingsplan om vilka rutiner som gäller vid liknande tillfällen.

"slarv"

Undersköterskan var otrevlig och kränkte den gamle mannen när han skulle läggas. Hon var också hårdhänt.
- Har du inget vettigt att säga får du hålla käft, vad skriker du för, du är som en barnunge. Han har aldrig haft en kvinna.
- Stirra inte i taket när jag talar till dig, titta på folk medan du lever!
Uttalandena rapporterades i anmälan och ledde till att undersköterskan fick en varning.

"Inte acceptabelt. Vi som uskor får ta emot mycket men man talar inte tillbaka på ett sådant sätt som förnedrar en kund. Man måste tänka på sjukdomsbilden."

En vikarie och en ordinarie anställd är hos en vårdtagare, som får sin måltid.
- Vill du följa med på sexparty? frågar vikarien den ordinarie kollegan.
Vårdtagaren tittar frågande, men säger inget om samtalet.
Vikarien får inga fler vikariat.

"Vad i helvete är ett sexparty? de vet nog inte en gamling heller. Sån kan man ta på en rast då inte kunder eller anhöriga hör eller är inblandade. Vi som jobbar inom Luleå kommun ska uppmana vid måltidssituationer för att våra kunder ska få en värdig middag och matlust för det första."

 

En bekant till en boende överlämnade 13 000 kronor som hämtats från bank. Pengarna lades i nattygsbordet. Sju dagar senare var hela beloppet borta.
Hemtjänstgruppen och nattpatrullen hade tillgång till nyckel till lägenheten, men dörren lämnades ibland olåst för att distriktssköterskan skulle kunna göra sina besök.

"Kontaktperson? Han/hon ska låsa in pengarna in i ett värdeskåp där bara kontaktpersonen och chefen har tillgång till nyckeln. Slarv och oansvarigt."

En vårdtagare hjälps till toaletten och sätts fast med bälte enligt rutin.
Sedan glömmer vårdpersonalen bort toalettbesöket. Först en timme och en kvart senare upptäcks glömskan.
Då är vårdtagaren så medtagen att middagen inte kan ätas.
Anmälan leder till att vårdtagarna i fortsättningen inte får lämnas ensamma på toaletten.
Det är framför allt brister i omsorgen som kommer fram i utredningarna.
När det gäller övergrepp handlar majoriteten om ekonomiska övergrepp, stölder där polisen sällan finner gärningsmannen.

"Detta får ej hända. Jag har hört på flera ställe där det har hänt.
Dock inte i luleå kommun på dom ställe jag jobbat men i andra kommuner x
"


Sen ska man komma ihåg att det finns bra äldreboenden i Lueå och Radiomastens äb är den bästa av alla eftersom jag har min placering där men jobbar ej pga övertalighet. Vi har 26 i stan och dom flesta är bra ställen. Men man har hört om missförhållanden på olika ställen och då ska arbetsledaren ställa sig en funderare varför de händer och göra något åt saken. Kanske behövs de en omplacerig av personal. För sånta här oansvarigheter får ej förekomma i denna kommun som man själv har som arbetsgivare. inte konstigt att våra gamla vill bo hemma så länge de går. Händer de sånt på ett ställe så blir de ju så att de talas illa om kommunens äldreboenden även om de ej händer på alla ställen...skärpning




""= mina kommentarer

God kväll

Kommentarer
Postat av: Marie

Kan inte låta bli att lägga in en kommentar här. Jag jobbar på Lignellska och vi har fått ta så enorm mycket skit från framförallt NSD. Att de fotar en bild på vårt hus och lägger till en rubrik som lyder "Vadslagning om dödssjuk på äldreboendet" är förjävla illa. Vi hade en lex sarah förra året. Det är utrett och det enda som framkom var att ingen kund farit illa. Vi är ett bra gäng, som jobbar hårt och månar om våra kunder. Ville bara få det sagt.

2009-12-07 @ 21:56:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0